EGÉSZSÉGESEBBEN A WIM HOF MÓDSZERREL - Paksi András
//EGÉSZSÉGESEBBEN A WIM HOF MÓDSZERREL

EGÉSZSÉGESEBBEN A WIM HOF MÓDSZERREL

A Wim Hof Módszer gyakorlása segít abban, hogy teljesebb életet élhess.

A hormonrendszer ésszerű befolyásolása, a tudat megfelelő fókuszálása és a hidegterápia fokozatos bevezetése segít megőrizni az egészséget és megelőzni számos betegséget.

 

A ma még gyógyíthatatlannak tartott betegek egy része ennek az egyszerű módszernek köszönhetően jól karbantartható állapotban van, és jobban érzi magát.

Élsportolók felkészítésében játszik fontos szerepet és segít önmagunk mélyebb megtapasztalásában.

 

ÉLJ EGÉSZSÉGESEBBEN!
Amiről ebben a cikkben olvashatsz

 1. Mit tartogat számodra a Wim Hof Módszer (WHM)?
 2. Hogyan épül fel a WHM?
 3. Teljesen veszélytelen a WHM gyakorlása?
 4. Érdemes Wim Hof tanfolyamot végezni?

 

Mit tartogat számodra a Wim Hof Módszer (WHM)?

Amikor fáradtsággal, betegségekkel, egyre gyakoribb feszültséggel szembesülsz a mindennapjaid során, számos lehetőséget hajlandó vagy kipróbálni.

Sokszor és sokan tapasztalták már meg azt, amikor a próbálkozások sorra kudarcba fulladnak és végül alább hagy a kísérletező kedv, talán éppen akkor, amikor végre rátalálnak az „igazira”.

Mit tehetsz ilyenkor?
1. Legjobb, ha keresel egy módszert, amely bizonyítottan működik.
2. Vizsgáld meg alaposan annak esetleges veszélyeit is: vajon biztonsággal alkalmazhatod-e?
3. Vannak-e a korlátozások, javaslatok, amikről az internet kalózai, önjelölt szakértői elfelejtkeztek?
4. Hallgass a józan észre és saját belső hangodra egyaránt!

A fentiek szem előtt tartásával viszonylag nagy biztonsággal és jó hatékonysággal találhatod meg a számodra működő megoldásokat.

 

Wim Hof Módszerrel az egészség megőrzéséért

 

A technika egyik legnagyobb előnye, hogy hatékonyan támogatja az egészségmegőrzést.

Sokaknak már mindössze 2-3 napnyi gyakorlást követően javul a hangulatuk, a közérzetük és energikusabbak, lendületesebbek lesznek.

Van, aki gyakran „túlpörgi” magát, ám a gyakorlás hatására kiegyensúlyozottabb, összeszedettebb, kevésbé kapkodó, nyugodtabb lesz.
A módszer komoly segítségedre lehet abban, hogy megtaláld saját belső egyensúlyodat, és ez természetesen jobb egészséget is eredményez.

Egy holland kutatók által 2016. szeptember 15-én – „A hideg zuhany hatása az egészségre és a munkára” címmel – publikált tanulmány  szerint (a meleg víz utáni) mindössze napi 30 másodpercnyi hidegterápia 29%-kal csökkentette a munkából való hiányzásokat.
A rendszeres fizikai aktivitás 35%-os csökkenést eredményezett, míg a kettő együttes hatása 54% volt azokhoz a vizsgált alanyokhoz képest, akik egyik módszert sem alkalmazták.

Betegségek és gyógyulások, út az egészségesebb élethez

Ezzel a módszerrel sokan kaptak segítséget ahhoz, hogy gyulladásos folyamatok, autoimmun betegségek tüneteit, fájdalmait csökkentsék vagy éppen teljességgel megszüntessék.

Nézzünk néhány gyakorlati tapasztalatot!

Magas vérnyomás

Bár sokszor nem tapasztalható semmiféle tünet, több szerv (pl. a vese) veszélynek való kitettsége jelentős lehet. A hideg zuhannyal való találkozás jelentős javulások forrása lehet.

Gyulladások

Az orvostudomány egyre több betegséget sorol a gyulladásos betegségek sorába.
Ide tartoznak pl. a rák bizonyos típusai, a reuma, a 2-es típusú cukorbetegség, a krónikus kimerültség vagy a depresszió is.
A Wim Hof Módszer gyulladáscsökkentő hatása sok esetben jelentősen és mellékhatások nélkül képes segíteni a betegeken, míg végül gyakran orvosi kontrol mellett hagyhatják el a gyógyszereiket vagy csökkenthetik azok mennyiségét.

Depresszió, bipolaritás

Több mint 30 évvel ezelőtt Hemmo Drexhage immunológus felfedezte, hogy az agy állapotára jelentős hatást gyakorolhatnak a gyulladásos reakciók.
Emellett bizonyítást nyert, hogy pszichiátriai rendellenességek, mint akár a depresszió vagy az autizmus erős összefüggést mutatnak az immunrendszer állapotával.

Ami tény: jómagam is számos olyan emberrel találkoztam, akik azért kezdték el oktatni a WHM-t, mert annak segítségével tették le a gyógyszert és szabadultak meg az alkoholizmus, a depresszió vagy bipolaritás rabságából.

Elhízás

Nos, igen… Még egy „gyulladásosnak” tartott betegség.
Egy 2013-as ausztrál kutatás során gyógyszerrel kötötték meg az egyik gyulladásos fehérjét, és ezzel az általa kiváltott gyulladás szintje is csökkent a hasi zsírszövetben, ami jelentős eredményeket tett lehetővé a korábban fogyni képtelenek számára.

De vajon nem sokkal ésszerűbb-e Wim módszerét alkalmazni a gyulladás csökkentésére, mindenféle mellékhatás nélkül, testünk önszabályozó képességét mozgósítva?!?

Természetesen ne feledkezzünk meg a mitokondriumban (a sejtek energiatermelő gyárai) gazdag barna zsírról sem, ami a hideg hatására termelődik, és komoly szerepe van a zsírpárnát alkotó fehér zsírszövetek elégetésében!

 

Sportolók és a Wim Hof Módszer

Az edzések és a kimerítő versenyek utáni jeges fürdő nagyban felgyorsítja a szervezet regenerációját.
Csökken a tejsav szintje, a mikro-sérüléseket követően az izomzat gyorsabban megújul, és 24 órán belül számottevően kisebb az izomfájdalom, mint a pusztán passzív regenerációt választó sportolók esetében.

Ami a teljesítményt illeti: a még edzettebb, egészségesebb szív, a rugalmasabb érrendszer, a magasabb energiaszint önmagáért beszél, legyen szó akár a hobbi-, akár az élsportolókról.

Gondoljunk csak az úszó Hosszú Katinkára vagy a UFC-s harcosra, Alistair Overeem-re, hogy csak két olyan világklasszist említsünk, akinek a hidegterápia jelen van a fegyvertárában.

Nézzük meg, hogy milyen alapokon is nyugszik ez a napjainkban egyre népszerűbb és egyre keresettebb technika!

 

Hogyan élhetsz egészségesebben a Wim Hof Módszerrel ?

A módszer 3 alappilléren nyugszik: légzés, „hidegterápia”, tudatállapot.

Légzés

Levegő nélkül mindössze néhány percnyi életre van lehetőségünk.

Mégis, erre az oly fontos életfunkcióra sokkal kevesebb figyelmet fordítunk, mint arra, hogy elég jól néz-e ki a frizuránk…

Igen, a légzés automatikusan történik, anélkül, hogy oda kellene figyelnünk rá, ugyanakkor a tudatos légzőgyakorlatok olyan egészséges mintázatok kialakítását teszik lehetővé, amelyek révén légzéshatékonyságunk jelentősen javul és egészségünk számottevő haszonnak örvend!

A Wim Hof légzés elsősorban hormonrendszerünkre hatva segíti elő a fent – részben már – tárgyalt előnyök létrejöttét.

Az alapgyakorlat segít abban, hogy a pulzusszám és a vérnyomás, valamint a stresszhormonok szintjének átmeneti megemelkedése után egy meglehetősen relaxált állapotba kerülj a gyakorlás során, aminek eredményeként fokozott testtudatosságot tapasztalhatsz meg.

Az úgynevezett erőlégzés elképesztő élményekhez juttat hozzá.
Kellő gyakorlás után elsajátíthatod ezt a hétköznapok során elérhetetlen élményeket nyújtó légzéstechnikát is.
Az üresség, a felesleges gondolatok nélküli létezés olyan élménye ez, ami a mindennapok harcosai számára jószerével ismeretlen tapasztalást képes adni.

A tobozmirigy – fent leírt légzőgyakorlatok során történő – feltételezhető stimulációja nagymértékű melatonin termelést eredményez, ami részben megmagyarázza az alvási problémák, a kimerültség és a depresszió nagyfokú csökkenését.

Hidegterápia

A hidegnek – mint az a fentiekből már számodra is kiderült – számos pozitív hatása van: jótékonyan hat a szívre, a vérkeringésre, több fehérvérsejt termelését indítja be a szervezetben, javítja az általános hangulatodat, megnöveli az energiaszintedet. Egészségesebbé és a betegségekre kevésbé érzékennyé válsz.

Tapasztalatom szerint a gyakorlók jelentős önbizalom növekedést érnek el, s ez a mindennapok számos területén megmutatkozik.

Korábban már említést tettem a barna és a fehér zsír szerepéről.

Lichtenberg és társai egy kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a barna zsír 18 celsius fokon kezd aktiválódni, a testhőmérséklet fenntartása érdekében.
Ugyanakkor az újabb kutatások már megmutatták, hogy a hidegtűrés egyik fontos összetevője a bordaközi izmok aktiválása, ami szintén könnyen elsajátítható, ráadásul komoly segítséget jelent az egyik legfontosabb, egészségi állapotunkat jól tükröző mutató, a szívritmus változékonyság javításában is.

Tudatállapot

A Wim Hof Módszer instruktor képzésén többféle vizsgát is kellett tennünk.
Bemutattuk, miként vezetünk végig másokat a gyakorlatokon, voltak „elméleti” jellegű feladataink és – ahogy Wim hívja – történetmondó gyakorlatunk.
Ennek során az egyik kérdés, amit kaptam, ez volt: „Mit jelent a harmadik pillér: elkötelezettség?”.

Volt, aki felnyögött: „Ezt már én is meg akartam kérdezni…!”

Leegyszerűsítettem a választ: „Számomra egy tudatállapotot jelent. A pillanatban való jelenlétet. Azt, amikor addigi tapasztalataimat, félelmeimet, hiedelmeimet lecserélem valamire, ami tényleg legbelülről fakad és nélkülöz mindenféle előítéletet. Ez az ősi énem. Csak teszem a dolgot, és közben figyelem, megértem magamat.”

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy rájöjj: amikor a közel 0 fokos vízben vagy, nincs jelentősége annak, hogy mit felejtettél el a boltban megvenni vagy hogy mi legyen a vacsora.
A túlélési ösztön kiüríti a tudatod és megtanít arra, miként tapasztald meg legbensőbb énedet.

A fentiek alapján valószínűleg már jobban érthető, hogy a három pillér (légzőgyakorlatok, hidegterápia vagy jégfürdő, valamint tudatállapot) miként segít abban, hogy Wim Hof missziója teljesüljön: „Segítünk boldoggá, erőssé és egészségessé válni!”.

 

Teljesen veszélytelen a WHM gyakorlása?

Amikor a Wim Hof technikáról van szó, sok esetben tapasztalok két irányvonalat: az egyiken olyanok járnak, akik óvatosak és mindenféle kockázattól tartanak, amit részben az ismeretlentől való félelem, részben korábbi (és sokszor jelenlegi) ismereteik, tanulmányaik indítanak el bennük.

A másik oldalon a „mi baj lehet, vágjunk bele!” típusú versenyzők „futnak”.

Számomra mindkét megközelítés elfogadható, de amikor én vezetek egy workshopot (WHM képzés), nincs pardon…

Nem tudom, feltűnt-e, hogy az orvostudomány is számos olyan felfedezést tesz, aminek pont az ellenkezőjéről voltunk eddig meggyőződve és persze meggyőzve.
A módszer gyakorlása során láttam vészhelyzetet, a képzésen tanultunk ezek elhárításáról, mégis tudomásul kell vennünk, hogy még nagyon sok mindenről fogalmunk sincs.

Hogy morcos vagyok-e, amikor emberek felelőtlenül kockáztatják mások egészségét, felkészületlenül oktatva őket arra, ami nekik bevált? Korábban az voltam. Most már csak gyakorlom, hogy mire van ráhatásom és mire nincs.

Évekkel ezelőtt elvégeztem a kezdő kurzust. Hát, maradtak bennem kérdések…
A következő lépés: Stroe, Hollandia. Haladó tanfolyam. És a döbbenet: amikor a társaimmal beszélgettünk, igen sokféle vélemény érkezett 1-1 kérdésre. Aztán megkaptuk a hivatalos verziót: újabb döbbenet. De most már értettem.
Egészen addig, amíg Lengyelországban el nem kezdődött az oktatói képzést. Ismét új gondolatok, új tudás, új tapasztalás, növekvő felelősségérzet, hiszen például a légzőgyakorlat során a teljes testben esetlegesen kialakuló izomgörcs nem vidám látvány és ha nem sikerült megelőzni, jobb ha tudja az ember kezelni a helyzetet.

És a „teszt”: kb. 4,5 órányi rövidnadrágos, félmeztelen gyaloglás a Sniezka hegyre, -15 fokban, csoportban.
Vártuk, tartottunk tőle, vigyáztunk egymásra és megértettük, mit jelent másokat extrém körülmények között vezetni. Igyekeztünk a test üzeneteit jobban olvasni, magunkon és másokon egyaránt.

Tehát akkor, vannak veszélyek?

Igen. Vannak. A mai napig tanulunk, évente vizsgázunk és igyekszünk fejlődni.
Ugyanezt javaslom neked is: gyakorolj, tanulj új dolgokat és alkalmazd is azokat. Ez lesz a Te házi vizsgád.

 

Akkor hát mit tehetsz magadért?

 1. Amire figyelj: kerüld a sarlatánokat, legyen a pálya a Youtube vagy akár egy „élő show”!
 2. Gyakorolj bátran (én is így kezdtem) és közben mindig tartsd be a biztonsági szabályokat! A legfontosabbakról ide kattintva találsz egy rövid videót.
 3. Figyeld a tested üzeneteit és hagyd, hogy az agyad megértse azokat!
  Óriási mértékben fog megnőni a testtudatosságod.
 4. Ha kérdésed van, keress meg bátran!

 

Érdemes Wim Hof Módszer tanfolyamot végezni?

Néhány éve van lehetőség Wim Hof tanfolyamot végezni Magyarországon.

Meggyőződésem, hogy van értelme részt venned egy ilyen programon, ha

 1. biztos akarsz lenni abban, hogy jól végzed a gyakorlatokat
 2. segítséget akarsz kapni a tovább lépéshez
 3. szívesen tartozol egy egymást támogató közösséghez
 4. jó lenne, ha lenne kihez fordulnod, amikor elakadsz
 5. el akarod sajátítani a Wim Hof légzést
 6. tudni akarod, hogyan gyakorold a hidegterápiát (ha csak „őrültködni” akarsz, nálam nem jó helyen jársz, itt az egészség támogatása az elsődleges szempont)
 7. olyan egyszerű fizikai gyakorlatokat is szeretnél megismerni, amelyekkel javíthatsz az egészségeden, fejlesztheted a 3. pillérnél már említett tudatállapotodat
 8. jelentősen növelni akarod a stressztűrésedet
 9. el akarod sajátítani a mindennapokban alkalmazandó (nem WHM) légzésmódszer alapjait is

Ha kérdésed van, örömmel várom jelentkezésedet az andras.paksi@mac.com címen!

Amennyiben gyakorolni akarsz, szeretettel várlak a legközelebbi Wim Hof Módszer Workshopra!

 

2020-08-26T12:18:32+00:00Kategória: Blog|Címkék: , |

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás